top of page

Andrada Group Bemutatkozás

18. Január 2024

 

A szlovén tulajdonú Andrada csoport 13 milliárd forintos beruházással hoz létre üzemet Sóskúton zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 milliárd forintos beruházással hoz létre csúcstechnológiás üzemet Sóskúton a szlovén tulajdonú Andrada csoport zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására. A vállalat két év alatt összesen 160 új munkahelyet tervez létrehozni. Az újrahasznosítás megvalósításával teljessé válik az autóipar és más iparágak zöld átalakulása. Az üzem február végén kezdi meg működését Sóskúton, majd további magyarországi és európai helyszínek következnek – a cég tervei szerint rövidesen Spanyolországban is üzemet hoz létre. 


Az elektromobilitás fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A zöld átalakulás már megkezdődött: 2035-től az EU-ban nyilvántartásba vett összes új személygépkocsinak zéró károsanyag-kibocsátásúnak, ennél fogva elektromosnak kell lennie. 


Magyarország vezető szerepet játszhat ebben a folyamatban, két kulcsfontosságú területen is: a zöld energia előállításában és tárolásában. Az elmúlt hónapokban számos új elektromosautó-ipari beruházást jelentettek be Magyarországon. Az ágazat körforgásos működése ugyanakkor az Andrada csoport bejelentésével jön létre: a cég zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására hoz létre üzemet Sóskúton, valamint a tervek szerint több magyarországi és európai helyszínen. A cég rövidesen megkezdi működését Dél-Spanyolországban is. 


“Az Andrada kiemelkedő európai szereplője lesz a zöld átalakulási folyamatnak. Az újrahasznosítás a valóban fenntartható, körforgásos autóipar utolsó fontos láncszeme. Technológiánknak köszönhetően a zöld energiatároló rendszerekben használt, stratégiai fontosságú anyagok korlátlan alkalommal újra felhasználhatók lesznek, környezetbarát módon. Így segítjük a magyarországi gyártókat a helyben történő újrahasznosításban” – mondja Peter Tibaut, az Andrada ügyvezető igazgatója, társtulajdonosa. 


A sóskúti beruházás teljes összege 13 milliárd forint – ez az eddigi legnagyobb szlovén beruházás Magyarországon. Az Andrada összesen 160 új munkahely létrehozását tervezi. Képzett, magyar szakembereket fognak alkalmazni. 


Peter Tibaut hozzáteszi: “első lépésként kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indulunk el. A második lépésben, egy sikeres felfutási fázis után, teljes energiatároló rendszereket is feldolgozunk. Az egységes környezethasználati engedély kérelmezéséhez átfogó környezeti hatásvizsgálatot végzünk. Célunk, hogy a legszigorúbb környezetvédelmi követelmények és uniós szabványok alapján működjünk”.  
Az Andrada a környezetvédelmi előírások szigorú ellenőrzését, a megfelelő hulladékgazdálkodást és a hosszú távú fenntarthatóságot egyaránt kiemelten fontosnak tartja. Célja, hogy működése során a lehető legkisebb hatást gyakorolja a környezetre. 


A cég vezetői több évtizedes, széleskörű tapasztalattal rendelkeznek az autóiparban: a társtulajdonos Dr. Iztok Seljak a 2016-ban európai környezetvédelmi díjat nyert szlovén Hidria Holding ügyvezető igazgatójaként. A cég Hidria Bausch néven Magyarországon, Gyöngyösön is jelen van. Peter Tibaut társtulajdonos pedig az ausztriai Magna Steyrnél fontos szerepet játszott a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésében. 


A sóskúti üzem a szükséges engedélyek megszerzését követően kezdi meg működését. Az üzem vízfogyasztása elhanyagolható lesz. A vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a már inaktív zöld energiatároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával. Biztonságosan és tisztán nyeri ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből: a folyamat elején, a mechanikai előkezelés során felaprítják az beérkező anyagokat, majd egy karbonizációs folyamat készíti elő a törmeléket az elektromechanikus szétválasztásra. A folyamat végére újrahasznosíthatóak lesznek az aktív katódanyagok, vagyis a nikkel, a mangán és a kobalt, valamint az alumínium, a réz és az acél. 
Hasonló mechanikus újrahasznosítási technológia már több mint 30 európai helyszínen működik biztonságosan és környezetbarát módon, Németországtól Svájcon át Franciaországig. Az Andrada ennek a technológiának egy innovatív, továbbfejlesztett változatát alkalmazza. 
Az Andrada együttműködik Sóskút lakosságával, önkormányzatával és az illetékes hatóságokkal. A cég célja, hogy hasznos és aktív részévé váljon a helyi közösségnek, hozzájáruljon a helyi életszínvonal javításához, és megóvja a helyi természeti értékeket, környezetet, magas fokú biztonságot garantálva működése során. 


A cég eredeti terve az volt, hogy Alsózsolcán indítja el első magyarországi üzemét, de a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult. Az Andrada ugyanakkor továbbra is folyamatosan vizsgálja több magyarországi telephely létesítésének lehetőségét, akár Alsózsolca térségében is.

21.September 2023

Andrada következő döntése miatt:

"Mi, az Andrada tulajdonosai és vezetése, teljes mértékben megértjük és komolyan vesszük az akkumulátor-újrahasznosítási technológiák keltette lakossági aggodalmakat. Vállalatunk az európai uniós üzleti normák szerint működik, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a közvélemény kérdéseit. Ezért azt a felelős döntést hoztuk, hogy a legmagasabb követelményeket is idő előtt teljesítjük, hogy bizonyítsuk a technológiánk biztonságát. Az előzetes vizsgálati eljárás helyett - megelőzve a hatóság ilyen irányú kérését - környezeti hatásvizsgálati eljárást indítunk, amelynek részleteiről folyamatosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot. A kérelmünkhöz szükséges dokumentumokat kibővítjük, hogy a lakosság, a civil és szakmai szervezetek, valamint az önkormányzat és az országos hatóságok minden kérdésére megnyugtató, transzparens választ adjunk.

Bízunk benne, hogy ez a lépés lehetőséget ad arra, hogy minden részletre kiterjedően bizonyíthassuk a tervezetten használt technológia biztonságát, miközben betekintést nyújtunk a helyi közösség mellett a szakmai, civil és politikai döntéshozók részére is. Mindezzel a vállalat elkötelezi magát amellett, hogy teljes mértékben megfelel minden hazai és európai uniós környezetvédelmi és biztonsági szabályozásnak.

A dokumentumok és a folyamat kibővítésével mindezeket a következő időszakban minden érdeklődő számára bizonyítani fogjuk, miközben folyamatosan egyeztetünk a település vezetőivel, civil szervezeteivel és a hatóságokkal, hogy a közelben élő emberek is biztosak lehessenek abban, hogy a tervezett létesítmény semmiféle kockázatot nem jelent a biztonságukra és az egészségükre."

21.August 2023

A szlovén hátterű Andrada csoport működésének egyik fő alapelve a transzparencia

Teljesen érthető, hogy új hi-tech üzemünk kapcsán kérdések merülnek fel, ezekre pedig szeretnénk a lehető legteljesebb módon válaszolni és mindenki számára megmutatni, milyen magasan fejlett technológiai körülmények között zajlik majd a munka az egységünkben – hasonló módon, mint a Svájcban vagy Németországban jelenleg működő, ilyen profilú üzemek esetében. Az Andrada azonban még ezen üzemeknél is fejlettebb, biztonságosabb és környezetbarátabb technológiát fejlesztett ki.

 

Az Alsózsolcára tervezett akkumulátor újrahasznosító üzem modern, biztonságos és tiszta technológiát képvisel, mely megfelel a nyugati műszaki irányelveknek

Amit biztosítunk:

  • Biztonságos és motiváló munkahelyeket és munkakörülményeket;

  • Szigorú, a nyugat-európai előírásoknak megfelelő, sőt, azokat meg is haladó környezetvédelmi követelményeket;

  • Zárt rendszerű technológiai folyamatot;

  • Maximális transzparenciát és a legmagasabb szintű együttműködést a helyi közösséggel és minden releváns hatósággal;

  • Nyílt napokat hirdetünk, melyeken minden érdeklődő számára bemutatjuk a technológiai központ működését.

 

Modern, ellenőrzött, zárt rendszerű hi-tech üzem 

A fenntarthatóság és környezetvédelem motiválta az elmúlt években azokat a technológiai kutatásokat, melyek eredményeként az Andrada egy olyan biztonságos és zárt rendszerű ipari folyamatot hozott létre, amely a szigorú nyugat-európai ipari- és környezetvédelmi előírásokat is teljesíti, sőt, meghaladja.

Az Andrada új, hi-tech gyáregysége a régóta működő alsózsolcai ipari parkban kap helyett, működése pedig semmilyen közvetlen vagy közvetett negatív hatást nem gyakorol a környezetre.

 

Szlovén beruházók: a környezetbarát és fenntartható e-mobilitás elismert szlovén szakemberei állnak az Andrada mögött

A vállalat a nyugat-európai üzleti filozófia elvei alapján működik, ezért rendkívül elkötelezett a transzparens működési környezet, valamint a helyi közösségekkel ápolt kiváló és szoros kapcsolat kialakítása iránt. Éppen ezért is tartunk majd nyílt napokat a helyi lakosok és a média képviselői számára. A kölcsönös bizalom és az átláthatóság jegyében az Andrada munkatársai büszkén mutatják be a világszinten is csúcsminőségű, fejlett technológiát, amellyel az üzemben dolgozunk majd.

A cégünk vezetőségét tapasztalt, a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt elkötelezett és több évtizedes szakértelemmel rendelkező, szlovén és helyi magyar szakemberek alkotják majd. A kutatás-fejlesztési tevékenységet beillesztjük az üzem mindennapos tevékenységébe, beleértve ebbe az együttműködés lehetőségét a Miskolci Egyetem kiváló szakembereivel.

Az üzem csúcstechnológiai jellegét igazolja, hogy elsősorban jól képzett helyi szakembereket, mérnököket, speciális szaktudással rendelkező munkavállalókat alkalmazunk majd.

 

Nyílt napokon várjuk az érdeklődőket

A bemutató nyíltnapokra, gyártúrákra minden érdeklődőt várunk az alábbi időpontokban:

  • Szeptember 26. – 9:00, 11:00, 15:00, 17:00 órai kezdéssel

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges.

Kérjük, amennyiben akár a munkalehetőségek, akár a nyíltnapon való részvétel iránt érdeklődik, keressen minket a lenti elérhetőségen.  

Kapcsolat

További információért lépjen kapcsolatba velünk:

bottom of page